Ny opfindelse: Street Wi-Fi via gadebelysning

Street Wi-Fi mulig via gadebelysning

En ny dansk opfindelse med gadebelysning og Wi-Fi i ét giver helt nye muligheder for etablering af Street Wi-Fi. Opfindelsen spås et stort potentiale både i Danmark og internationalt, hvor milliardinvesteringer venter i ny strømbesparende LED-baseret gadebelysning.

Det nyeste nye inden for LED-teknologi kombineret med indbygget lyslederbaseret Wi-Fi kan måske blive fremtidens gadebelysning. Den danske lysproducent S-Light har sammen med fiberselskabet Bredbånd Nord udviklet en helt unik LED-baseret gadelampe, der udover at være særdeles energieffektiv og sprede et meget klart lys også indeholder trådløst højhastigheds-internet.

Den nye opfindelse er især velegnet til byområder, hvor der er brug for meget lys, og hvor det mobile bredbånd ofte er belastet af høje bygninger og mange mennesker. I det hele taget har samfundets stigende behov for at være online været en klar driver for opfindelsen:

- Vi står med et på en gang meget simpelt og meget unikt produkt. S-Light har udviklet en fantastisk smuk, energibesparende og effektiv LED-baseret lyskilde, mens vi hos Bredbånd Nord kan tilbyde at bygge trådløst lysleder-baseret Wi-Fi ind i lampen. På den måde kan eksempelvis forretningerne i en city-forening, et gågademiljø eller andre tilbyde ekstremt hurtigt og gratis internet til deres kunder, forklarer salgs- og marketingdirektør Christian Ingerslev Sørensen fra Bredbånd Nord.

Den LED-baserede lyskilde reducerer elregningen med 2/3 i forhold til konventionelle lyskilder og giver samtidig et langt klarere lys. Samtidig kan hver enkelt gadelampe kontrolleres enten centralt eller decentralt, så lyset kun er tændt, når der er behov for det. Herved kan der spares yderligere på kommunens eller grundejerforeningens elregning:

- Udviklingen af den nye gadelampe er ret epokegørende. Vi anvender naturligvis den nyeste LED-teknologi, der i dag er så langt fremme, at den med fordel stort set kan erstatte alle andre lyskilder. LED-baserede lyskilder skal dog køles ret effektivt, hvis de skal performe maksimalt, og derfor er hele lampens overdel udformet i aluminium og virker som køler for LED-dioderne, forklarer direktør Steen Rasmussen fra S-Light og fortsætter: - Samtidig er vores nye lampe selvsagt 100% vandtæt og kan derfor rumme helt almindelig Wi-Fi-elektronik.

Den nye lampe fra S-Light er udviklet, designet og produceret i Danmark, og Steen Rasmussen er ikke bange for at kalde lampen med indbygget Wi-Fi for fremtidens gadebelysning:

- Ved udgangen af 2015 bliver den kviksølv-baserede gadebelysning ulovlig, og derfor er mange kommuner i gang med at kigge på alternativer. Her bliver kombinationen af LED og Wi-Fi svær at komme uden om, og med en tilbagebetalingstid på under 10 år er der også god økonomisk ræson i løsningen, fortsætter Steen Rasmussen.

Tilbagebetalingstiden opnås alene ved besparelsen på elregningen, og ifølge Christian Ingerslev Sørensen giver den nye gadebelysning også en række andre fordele udover de økonomiske:

- Street Wi-Fi med helt op til 1 Gbit-hastigheder giver nogle helt nye muligheder i blandt andet gågademiljøet. Når kunderne er koblet på gratis Wi-Fi, kan de eksempelvis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted, fx foran en forretning, foran et museum, ved bustoppestedet eller i andre forbindelser. Også forskellige e-betalingsløsninger kan køre via det ekstremt hurtige netværk, pointerer han.

Der er allerede planer om det første test-site, og flere kommuner har vist interesse for at afprøve den nye gadebelysning i større skala.

 

<< Tilbage